Wonen en leven in Coevorden

Zie je duidelijk de voordelen van de stad, maar trekt de gemoedelijkheid van een dorp je ook? Dan voel je je vast thuis in Coevorden. Een goed bereikbaar, modern shopping center met bijzondere winkeltjes en op loopafstand theater De Hofpoort, het Stedelijk Museum en het enige kasteel van Drenthe. Maar liefst 24 dorpen en dorpjes liggen rondom Coevorden. En  voor je het weet, kom je wandelend of fietsend in Duitsland terecht. Coevorden heeft een goede treinverbinding en ligt aan doorgaande autowegen. Wat wil je nog meer?!

Coevorden voormalige synagoge
Coevorden: Foto's beeldbank Magisch Drenthe. COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG

Bewogen verleden

Bekijk je de plattegrond van de stad, dan zie je direct de stervormige loop van een grachtenstelsel. Eeuwenlang was Coevorden strategisch een belangrijke stad. Een indrukwekkend grachtenstelsel met bolwerken moest Coevorden beschermen tijdens diverse oorlogen en veldslagen. Maar liefst elf jaar lang belegerden de Spanjaarden de stad, totdat Prins Maurits Coevorden in 1592 bevrijdde. Wel zagen de Spanjaarden nog kans de stad in brand te steken. Zo ging een groot deel van het middeleeuwse stadshart in vlammen op. Residentie de Remise ligt op een plek waar ooit de verdedigingsgracht een haakse bocht maakte rond een bolwerk.

Met stoom en kokend water

De verdedigingswerken werden overbodig en de stad breidde uit. Waar nodig werden grachten gedempt om ruimte te maken voor woningbouw. Dat gebeurde aan het eind van de 19e eeuw ook aan de zuidkant van de stad ten behoeve van een gloednieuw vervoersmiddel: de stoomtram. In 1886 werd de lijn Zwolle-Coevorden geopend. Enkele jaren later volgde de lijn Coevorden-Ter Apel. In 1936 bouwde de Eerste Drentsche Stoomtrammaatschappij aan de Stationsstraat een karakteristiek stationsgebouw en een remise. Na een korte bloeiperiode raakte de stoomtram echter uit de gratie, het wegvervoer groeide. In 1947 reed de laatste stoomtram de remise in.

tramremise 700x500

Meer informatie?

Vraag de brochure aan
 

Vraag een gesprek aan met
Otten&Flim Makelaardij

Vraag een gesprek aan met
Venhorst Makelaardij

Scroll naar boven